- Može, bla, bla, euronorme, pa joj,
Zovem za 10 dana, pa joj, (ma zaboravila, laže, ne da joj se mislit na 100 kuna prometa) budem, znate...
Zovem za 7 dana, joj, regulative, mislim...
Stanem u Karlovcu, unutra svega 2 motocikla, mojih djelčića nula, regulative, odobrenja, lupa praznu slamu...
I sad ja i dalje trebam prijateljima preporučiti KMS Karlovac, kao dosad?
Žao mi da propadnu, tamo sam prve dijelove kupovao, ali kako su krenuli...
Znači isti obrazac pričanja priče i izgovora i zovi drugi tjedan pa drugi tjedan pa drugi tjedan...i tako mjesecima ako ti se posreći...
U dučanu svega 2 motocikla....pa kaj se čudiš, ako mi nisu imali 2 mjeseca za vratiti uplaćenih 1100kn za dio koji mi nisu isporučili, kako bi uopće mogli i imati više od 2, a i od ta 2 jedan je sigurno od Darija njegov privatni za utrke, mislim zeleno bijela Ninja ili tak nekaj, taj je godinama tamo....
Svaki imalo renomiraniji servis koji ima i prodaju ima barem po 1 motor iz svake klase na lageru, onak tipa 1 enduro, 1 kroser, 1 R, 1 naked i 1 chopper...ili kao Ivica Jakopec primjerice, on baš i nema motora, ali je zato nakrcan dijelovima, kod njega možeš složiti 10 različitih motora samo iz dijelova...iznenadio sam se da ima na lageru dijelova čak i setove klipova s karikama upgrade kitove, to 90% moto dučana ima samo u ponudi kao dobavljivo, a rijetko tko ima baš na lageru....
A kako rekoh, Novema Nova koja je primarno za Suzuki, ima takav lager dijelova i opreme da ovaj njemački Louis.de u Grazu izgleda ko štala spram Noveme....tu se Siniši Grbačiću mora skinuti kapa, napravio je moto centar kakav se rijetko gdje u Europi može vidjeti...tko nije bio, neka obaveno posjeti, stvarno je užitak doći kod njega u salon i dučan općenito....a kod njega je tako već godinama....stalno se razvija....dok je u KMSu ista slika već 30 godina....
No, kad si već spomenuo samo 2 motora u dučanu.... izmotavanje i propadanje, u čemu ti je štos....njihovo zlatno doba su ti bile 2000. godine....tada im je posao konkretnije krenuo i Dac je isforsirao ideju da se motori prodavaju doslovno po nabavnoj cijeni, onak, na 50.000kn ako bi imali soma kuna zarade to je bila premija i to su još znali srezati....ali kao, zasipati će tržište novim motorima i time će se zapravo izreklamirati i privući si klijente za buduće održavanje i servisiranje, već sami servisi u garanciji se podrazumijevaju da će većina doći u njihov ovlašteni servis i već će tu imati priliku pobrati fini dio kolača....
I tako je i bilo, prodaja im je toliko narasla da su svi Kawa dileri u HR pizdili na Daca tj KMS da je tako zdampao cijenu da je ekipa čak iz Osijeka i Dubrovnika dolazila u Karlovac kupiti Kawa motor, radije no lokalno kupila....
U Hrvatskoj je postojala ideja ujedinjenja Kawa dilera i postavljanje minimalne cijene motora ispod koje se ne ide.....ali stari Dac je to odbio, čak mu je i veliki prijatelj Dorijan iz Planinske u ZG (kojeg uzgred rečeno jedinog u HR priznajem kao vrhunskog Kawa majstora) zamjerio to kao nelojalno konkurentni potez....uglavnom, posao je cvjetao u KMS, doslovno nisu stizali nasložiti i isporučiti toliko motora koliko se prodavalo NOVIH....samo novi....šleperi iz Nizozemske su stizali i dvorište je bilo natrpano drvenim kontejnerima novih motora.....postali su broj 1 u HR po broju prodanih novih motora....
I to im je ušlo u naviku i više se uopće nisu zafrkavali sa dijelovima, sitnicama....samo novi motori, halo, ER5, može....halo, KLE500, možeeee, halo, ZX6R, možeeee, svaki halo na telefonu je bio jedan prodani novi motor....i onda nazovem ja ili Damjan za spojnicu lanca ili brtvu auspuha i ovi padaju u trans jer im zadržavaš telefonsku liniju za pišljivu brtvicu dok netko drugi bi kupio novi motor....
I onda je došla famozna 2008. godina (ako se dobro sjećam točne godine), tržište se zaljuljalo i 2009. došla ona velika kriza, brodogradnja pala na koljena, auto industrija pala prodaja za 90%, a moto industrija 95%...doslovno preko noći crkla zlatna koka i krava muzara presušila....spali na prodaju 1 motor mjesećno, ako i toliko....a životne i poslovne navike kao u godinama kada se prodavalo svaki dan po barem 1-2 motora....
I onda KMS u krizi...sve prazno....nema više šlepera...salon prazan, nema ni pišljivu sviječicu više....nazoveš za spojnicu lanca kako Damjan kaže, a spika ista kao iz dana kada su se samo novi motori prodavali ko vruće kifle na akciji....
I tako je valjda i dan danas u KMS....vuku se na staru slavu i inerciju jer su pobrali dobru reklamu kroz tu prodaju, a Dario dobro odrađuje servise pa ih to još koliko toliko drži s glavom iznad vode, ali da grgljaju već doži niz godina, grgljaju....čak su i jedan stan prodali kako bi pokrili neke dugove i preživjeli krizno vrijeme....ali dobro, neću toliko duboko ići u temu, to je stvarno irelevantno, ali opet indikativno da nešto ne štima u načinu poslovanja....
a pazi sad ovu dijametralnu suprotnost....
Moto Trade Karlovac, Željko Zorić, isto mali obiteljski servis i prodaja, čak skoro u kvartu kao i KMS....
Nazoveš ili dođeš kod njih....onak, kupiš primjerice filter ulja za 30kn i sjetiš se da trebaš gumicu za zabrtviti cijev vode koja se utiče u glavu na KLE.....bilo da je žena od Željka ili kčer....osmjeh na licu, mirni i staloženi, potrgaju se da ti nađu pišljivu gumicu za 4 pišljive kune....zovu Željka da dođe iz servisa gore u dučan...ovaj isto kopa i traži....onak, evo...našli smo....točno ti dođe neugodno kad vidiš koliko se trude, a za 4kn gumicu...još ih odgovaraš kao nije ti hitno ni bitno, nego si se samo sjetio usputno...ma kakvi, ovi ti ne daju otići dok ti ne nađu gumicu...
I pitam ja baš ženu od Željka, reko, bio sam u mnogim dučanima moto domene....ni u kojem ne doživljavam ovakav tretman kao kod vas....reko ne mogu ne prokomentirati tj usporediti vas s KMS....i kaže meni ona; "ha čuj, mi smo mali obiteljski moto servis i prodaja, ovakav pristup prema strankama je jedino što nas može održati....a na kraju krajeva, kada se stvori taj neki odnos povjerenja i uslužnosti, velika je vjerojatnost da jednog dana ako se dogodi prilika kupnje novog motora, da će nama ukazati to povjerenje za dobaviti i prodati motor....sada je to filter, brtvica.....za godinu, dvije, pet, možda dođeš i kupiš novi motor, a ako te odbijem zbog brtvice, filtera i sličnih sitnica, onda te niti za novi motor ne mogu očekivati...."
Da KMS vodi Željko Zorić i njegova obitelj, KMS bi bio u samom europskom vrhu servisa i prodaje....ali..eto...nije...