Kawasaki KLE svima onima koji se isto tak oosjećaju

Evo napokon naša vrimena da sidnem i da napišem mali osvrt na Versysa 1000 2013g.
Dakle, Versysa sam izabra iako sam se dvoumia između njega i Vstroma-razlog cijena. Dobia sam Versysa sa full opremom starog dvi godine sa 10500km na satu za cijenu maloga Vstroma bez opreme. Izabra sam ga priko njuškala, niti sam sia ikad na njega niti ga vozia, otišli žena i moj puno srcu drag prijatelj Jozo po njega i on me dočeka u garaži kad sam se vratia doma.
Prvi pogled na njega je govoria više od tisuću riči, to je komad motora, širok, velik, ogroman, veliki iskorak naprama Kawasaki KLE 500.
Kad sam sia na njega prvo šta čovik primjeti je širina rezervara i zaštita od vitra za noge koja je odlična, sic vozača je ogroman, doslovno ne znaš di da sidneš. Kad je sila žena iza mene između nas je mogla sist još jedna odrasla osoba.
Prvo paljenje motora, motor radi veoma uglađeno, skoro pa nečujno, auspuh originalni meni se čini dosta tih...ja ga ka vozač skoro pa ne čujem...jedino šta sam čua je bila trešnja plastike između nekih 3-4000 okretaja šta me nerviralo za popizdit, o tome malo kasnije.
Znači motor ima ABS koji je odličan, kad bi vozia tuđi motor nikad nisam testira taj ABS jer me bilo straj da ne padnem. ABS radi odlično, iako mi se nekad čini da prerano ukapča. TAkodjer motor ima traction control koji je potpuno otkriće, jednom sam po mokroj cesti u zavoju odvrnia gas čisto da vidim koliko ću poletit haha- nisam se maka 10 cm i odma je uletia traction control i sprječia da se slomim (moram priznat da mi je tribalo dosta hrabrosti ali jednostavno sam mora to probat da znam šta mogu očekivat od motora).
Inače uvik vozim motor sa uključenom kontrolom proklizavanja jer motor ima puno snage i ovo dobro dođe, vrlo često pri minjanju brzina svako malo se uključuje ta kontrola-i da se ne uključi motor ne bi nigdi otiša, imam osjećaj da je ovo više da se produži vijek trajanja gume po suvoj cesti.
Prvi put kad sam stavia mapu vožnje na full power i isključia traction kontrolu motor me pri 100 na sat diga na zadnje kolo jer sam odvrnia gas, uglavnom motor ide ka metak.....više se ne bavim tim glupostima, iako držim motor na full power ali sa kontrolom proklizavanja koja automatski spušta prednje kolo doli ako se odlipi od ceste.
Volan je izrazito širok, toliko širok da mi je trebalo negdi 2 tjedna da se naviknem na njega i kako vozit motor. U početku sam se mislia da su gume od prethodnog vlasnika bile kockaste te da ga je on vozia samo po ravnome. Stvar je u tome da na KLE500 kad bi ulazia u zavoj manjom brzinom nije bilo potrebno okrićat volan nego samo bacit motor u stranu da motor skrene, ovdje pri manjim brzinama u zavoju motor automatski okreće sam volan. Ka šta sam reka sad sam se navika na to i idem u zavoj ko Crvenkapica u šumu

.
Trešnju plastike sam rješia tek iz trećeg pokušaja nakon šta sam rastavia sve plastike koje su nisu lake za skinit, sve puno nekih sitnih kopči koje je nemoguće skinit bez da pukne koja :

. Uglavnom uspia sam maknit vibracije i to je bilo otkriće kako moto mirno i staloženo radi.
Suvozač.....suvozač sidi na nezgodnom položaju, sic je dosta povišen za razliku od vozačevog, iako gledajuću druge veće motore svima je tako. Međutim, meni je žena na KLEu doslovno sidila u ravnini sa mnom pa kad je sila ode prvi put nije joj bilo svjedno, bojala se za popizdit pa smo morali lagano probijat led. Isto tako originalni vizir je koliko toliko dobat za vozača ali je za suvozača ubitačan, ko da je na vjetrometini glava ide livo desno, to je prestavljalo veliki problem mojoj ženi koja je navikla na KLEu se sakrit iza mene a ode puše direkt u glavu ka da je Tyson tuče. Nakon par vožnji nije bilo druge nego kupit Puigov vizir koji je ka u autobusa, ima doli niže na slikama, vizir radi odličan posal. Sic je za suvozača također previše velik tako da sam mora gurnit kufer za cca 20 cm naprid jer mi je žena imala osjećaj da će ispast sa motora-cili nosač motora mi je probužan rupama

Potrošnja mi po gradu u prosjeku iznosi 7.15L šta nije malo ali to je tako, čovik se pomiri, otvorena vožnja pri recimo 120km/h je 5-5.5L.
Šta se tiče motora po otvorenoj cesti ide odlično, jednom sam pratia one šta voze R1 i slične kamikaze i drža sam korak sa njima, ali nakon par kilometri sam vrlo brzo odusta jer je to van svake pameti kako oni voze....nisam nikad niti moga zamislit koja je to luđačka vožnja, cilo vrime na vrh gasa, u zavoje ulazit uvik na rubu. Draže je meni gledat lagano krajolik

Evo par slika: