Kawasaki KLE Croatia forum

Kawasaki KLE Croatia forum

 • 11. Srpanj, 2020. - 05:43
 • Dobrodošli, Gost
Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje

Novosti:

Dobro došli na KLE Croatia forum !!

 Str: [1] 2 3   Dolje

Autor Tema: Rumunjska 2011  (Posjeta: 11521 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

DaPola

 • Kawas... ...
 • ***
 • Offline Offline
 • Postova: 218
Rumunjska 2011
« : 11. Kolovoz, 2011. - 02:37 »

Rumunjska
Prije pet godina na putu do Istambula, prošli smo kroz Rumunjsku. Odnosno posjetili smo Brasov i Bran , po legendi dvorac grofa Vlada Drakule i ostali par dana na Crnom moru. Tada smo rekli da ćemo se vratiti i malo detaljnije proći tu državu. Tako je pala odluka za ovu godinu. Manje putovanja u jednom pravcu , a više kruženja i upoznavanja i terena i ljudi.
Rumunjska je država površinom veća od bivše Jugoslaviji sa nešto više o d 20 miliona stanovnika. Također je mješavina raznih naroda i nacija. Uglavnom podijeljena na dva dijela, planinski i nizinski. Planinski masivi Karpata i Transilvanijskih Alpi su impozantni i jedan od bitnih razloga zašto smo išli u Rumunjsku. Naravno poznata je i po svom bivšem predsjedniku kojeg su po kratkom postupku osudili i streljali pred kamerama. I danas, više od dvadeset godina poslije, često se spominje u razgovorima s Rumunjima kao krivac ili zaslužan za nešto.
Sama država me zapravo impresionirala svojim napretkom. U usporedbi sa onim prije  pet godina vidi se znatan napredak u svim područjima. Naravno kao i kod nas prvo su zamijenjeni automobili tako da umjesto starih Dacia im svega na cestama. Mislim da sam vidio više Ferraria nego u Italiji, ali na istoj cesti susret će se i kamion i Ferrari i zaprežno vozilo i traktor i stado svih vrsta životinja.
Ceste su posebna priča. Prije pet godina bile su sve grozne. Sada su magistralne i dosta bitnih u dobrom ili relativno dobrom stanju. Ako se sa njih skrene ili je bijela cesta ili boga molite da bude bijela jer je ono što je ostalo od asfaltirane cesta tiha jeza i užas. Kao posljedica takvih cesta je da sam na KLE-u pritezao sve plastike i da mi se uspio otpustiti čep od kartera što sam na sreću na vrijeme uočio. Ipak i po tim cestama  je dosta  gust promet.
Pošto smo planirali ići sjevernije u Rumunjsku, a naše cestarine jednostavno deru, krenuli smo preko Mađarske i noćili u Velenciju. Drugi dan smo ušli u Rumunjsku na prijelazu Letavertes i došli do kampa u Gilau gdje smo iznajmili bungalov. Kiša nas je stalno pratila i to s bungalovima se kroz cijelo putovanje pokazalo kao dobro i jeftino rješenje za smještaj po lošem vremenu.
Transilvanija je regija koju je  proslavio mit o Drakuli i vampirima. Pokriva veliko , uglavnom planinsko područje i u sastavu rumunjske je od 1918 god. Osjeti se jak utjecaj vladavine Saksonaca  i svi gradovi imaju i njemačke nazive te arhitekturu primjerenu srednjoj Europi, a postoji i dio Transilvanije koje kulturološki više pripada mađarskom utjecaju.

   

   

   

   

   

   

   

   

   


Evidentirano

DaPola

 • Kawas... ...
 • ***
 • Offline Offline
 • Postova: 218
Odg: Rumunjska 2011
« Odgovori #1 : 11. Kolovoz, 2011. - 02:38 »

Accuweather nam je najavio jedan lijep dan i odlučili smo ga iskoristiti da provezemo Transfagarasan. Cesta koja je veći dio godine zatvorena, odnosno otvorena je od  01.07 do 01.10. i bez koje doživljaj Rumunjske jednostavno nije potpun. Srećom prognoza je pogođena i taj dan je bio bez kiše. Spustili smo se jušno i našli kamp neposredno prije početka same transfagarasanske ceste. Sam kamp me malo iznenadio svojim stilom, napravljen u dvorištu seoskog imanja. No moram pohvaliti ljubaznost i susretljivost domaćina na kakvu smo svugdje nailazili, osim u kampu na Delti, ali o tome kasnije.
Došli smo kasno popodne pa smo odlučili provesti se kroz okolinu i posjetili smo Victoriu, grad koji je izgradio Ceaușescu  izgradio za smještaj radnika u kemijskoj industriji.

   

   


Ujutro nakon kavice , pokret na transfagarasanski  prijelaz. Cesta koju je nakon okupacije Čehoslovačke 1968, dao napraviti   Ceaușescu za brzi prijelaz trupa u slučaju potrebe. Cesta je izgrađena za 4 godine i to samo kroz ljetne mjesece. Upotrjebljeno je 6 miliona kilograma dinamita za razbijanje 3,8 kubika stijena . Poginulo je 38 radnika/vojnika i uz veliko slavlje otvoren 20.09.1974. god.  Cesta je duga 118 km i najviši  prijelaz je na 2034 m kod jezera Balea.
Svakako nešto što treba odvoziti  i  osjetiti.

   

   

   

   

   

    

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 
Evidentirano

DaPola

 • Kawas... ...
 • ***
 • Offline Offline
 • Postova: 218
Odg: Rumunjska 2011
« Odgovori #2 : 11. Kolovoz, 2011. - 02:39 »

Nakon toga otišli smo do Bukurešta, glavnog grada Rumunjske. Na mene baš i nije ostavio neki dojam. Viši mi liči na veliku spavaonicu nego na glavni grad. No u njemu su najbolji muzeji, ogromni parkovi u kojima je gušt boraviti. Tu je famozni parlament, još jedan megalomanski projekt Ceaușescua. Za izgradnju je sravnjena sa zemljom jedna četvrt. Parlament je visok  85m  i zauzima 330 000 četvornih  metara. Po površini druga, po volumenu treća po redu zgrada na svijetu. Ma izgradnji je pet godina u tri smjene radilo je 700 arhitekata  i 20000 radnika. Ima 12 katova i 3100 namještene sobe. Najveća sala je preko 3000 m četvornih velika, a ima i 64 manje sale. Tepih iz najveće dvorane je težak 14 tona. Kristalni luster u dvorani za ljudska prava težak 21 tona. Izgradnja je koštala oko 3,3 biliona €.
Centar je razrovan i sređuju ga sredstvima što su ih dobili prošle godine od EU, a to je u biti jedino što mi se donekle svidjelo.


   

   

   

   

   

   

   

   

   
Evidentirano

DaPola

 • Kawas... ...
 • ***
 • Offline Offline
 • Postova: 218
Odg: Rumunjska 2011
« Odgovori #3 : 11. Kolovoz, 2011. - 02:39 »

Iz Bukurešta krenuli smo na Deltu Dunava. Put kroz ravnicu i obrađena polja. Sjeverna Dobroga je kraj za sebe  i kažu da je najmanje Rumunjski.  Prvo iznenađenje sam doživi kad sam shvatio da nema mosta za prijelaz Dunava, nego samo skele kojih ima na svakom koraku. Sama delta je široka sa mnoštvom kanala i krakova. U kampu gdje smo se smjestili prvi put sam bi malo razočaran, navikao na gostoljubivosti  i ljubaznost. Ovo je očito turistički kraj. Plaćanje unaprijed, stalno neke nove takse, a usluga nikakva.  No sve to je popravila vožnja po delti i fantastična priroda. Jedino mi je krivo što nisam izvadio vize za Moldaviju i Ukrajinu te malo zagrebao po tim područjima. No par iz Slovenije je prešao u Moldaviju i isti dan se vratio nazad. Nissan se skoro raspao na moldavskim cestama pa su samo snabdjeli se vinom i nazad u Rumunjsku.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   
Evidentirano

DaPola

 • Kawas... ...
 • ***
 • Offline Offline
 • Postova: 218
Odg: Rumunjska 2011
« Odgovori #4 : 11. Kolovoz, 2011. - 02:40 »

Nekako nam je dosadila ravnica pa smo opet krenuli nazad na zapad u brdovitije krajeve. Sjetio sam se da nismo prošli Transalpinu , a i vrijedilo bi proći kroz Sibiu koji je 2007 bio europski grad kulture. I tako krenusmo. Noćili smo u Brasovu koji nismo posebno obilazili , ali to je grad koji svako preporučam za posjetu. Poznat po svojim građevinama i kulturnim vrijednostima. Okružen turističkim središtima zimski sportova, a privlačan ljeti jer u njemu noćna temperatura pada i do 7 stupnjeva C dok je u nizinama i preko 36 stupnjeva C. Nas je dočekala kiša pa smo samo noćili i produžili dalje. Smjestili smo se u Salsitu. Malo mjesto 30-ak km od Sibiusa i isto toliko od početka Transalpine. Kamp odličan i domaćini više nego ljubazni. Pravo osvježenje nakon delte.  Prvi dan provozali smo se kroz bližu okolinu i upoznali malo teren.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   
Evidentirano

DaPola

 • Kawas... ...
 • ***
 • Offline Offline
 • Postova: 218
Odg: Rumunjska 2011
« Odgovori #5 : 11. Kolovoz, 2011. - 02:41 »

Sutradan pokret na Transalpinu. Cesta je daleko zahtjevnija nego sam mislio. Gotovo cijela je u nekim radovima i sa puno dionica bijelog puta. Po njoj vozi sve od kamiona do bicikla iako i nema nekih naselja usput. Konstantno je uzbrdica i nema benzinskih postaja. Tako mi je ispalo pošto nisam htio ići do Novaci da sam vozio 236 km do sljedeće benzinske crpke.
Transalpina ili DN67C jedna je od najspektakularnijih cesta Karpata. Zovu je također i „kraljicom cesta“ Ona  povezuje Novaci, južno , do Sebeşa na sjeveru.  Cesta jea izgrađena pod kraljem Carolom II, 1938 i obnovljena za vrijeme Drugog svjetskog rata od strane njemačkih  postrojbi . Također se priča da je  Ceauşescu izgradio  Transfagarasan (DN7C) tijekom komunističkog režima samo da nadmaši  Transalpinu. Cesta dosiže svoju najvišu točku u prijevoju  Urdele, na  2145 metara nadmorske visine. S obzirom na visoke nadmorske visine, cesta je zatvorena tijekom hladnih mjeseci u godini. 2007 su započeti radovi , kojima bi  ovu spektakularnu cestu transformirali u modernom autocestu (148 km), omogućujući brzo prolazu između Oltenia i Transilvanije. Naravno radovi još traju iako se najavljuje završetak do kraja godine.
Tu sam susreo i upoznao  interesantnog putnika iz Nizozemske. Zaustavio se pored nas dok smo zastali da se malo izravnamo. Čovjek je dao otkaz i krenu do Južnoafričke republike. Ide preko Turske, Sirije, Jordana itd.. Očekuje da će provesti na putu oko godinu dana.  Zavidim mu na putu i želim puno sreće.
Iskoristili smo priliku i da obilježimo i proslavimo  Dan Domovinske Zahvalnosti, na tako lijepom mjestu i da razvijemo mali hrvatski  barjak na najvišoj točki ceste.
   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   
Evidentirano

DaPola

 • Kawas... ...
 • ***
 • Offline Offline
 • Postova: 218
Odg: Rumunjska 2011
« Odgovori #6 : 11. Kolovoz, 2011. - 02:41 »

Drugi dan poslije Transalpine odlučismo provesti malo mirnije. U posjetu lokalnim znamenitostima. Prvo smo otišli do kupališta Ocna. To su urušeni rudnici soli koji su se napunili slanom vodom i koja je sada proglašena ljekovitom. Meni osobno baš ne bude želju za kupanjem, ali ljudi se kupaju. Puno više me je zainteresirala željeznička postaja, na koju smo slučajno nabasali, kao da je zapela u vremenu.
   

   

   

   

   

Etno park ili muzej Astra me je malo više dojmio. Uz to malo smo i prošetali kroz lijepo uređen park.  Jedino što mi se čini da sam ponegdje slične kuće vidio usput i van tog parka. Ipak vidi se veliki trud za očuvanjem kulture i tradicije.
   

   

   
Evidentirano

DaPola

 • Kawas... ...
 • ***
 • Offline Offline
 • Postova: 218
Odg: Rumunjska 2011
« Odgovori #7 : 11. Kolovoz, 2011. - 02:42 »

Nakon toga odlazimo u centar do Sibia. Grad je stvarno lijep i uređen. Osim toga osjeća se da ljudi žive u tom gradu. Uz to imali smo sreću i naišli u vrijeme održavanja smotre folklora što  je dalo dodatnu živost gradu.
   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   
Evidentirano

DaPola

 • Kawas... ...
 • ***
 • Offline Offline
 • Postova: 218
Odg: Rumunjska 2011
« Odgovori #8 : 11. Kolovoz, 2011. - 02:43 »

Nakon toliko lijepih mjesta i događanja nekako teško krećemo dalje put Temišvara. Tamo tražimo kamp i stojim na ulazu jedno sat vremena bez da itko priđe recepciji. Interesantna situacija jer i nakon ulaska i vožnje kruga kroz kamp nitko ne obraća pažnju na nas. Tako odlučismo da idemo dalje krenusmo prema zapadu do Segedina. Nakon prelaska granice smjestili smo se u kampu blizu Segedina. Drugi dan krenuli smo do Subotice. Nakon podizanja nešto dinara i snabdijevanje cigaretama obilazak Palića te lagani obilazak centra. Tu smo uočili i motor iz Dubrovnika, neko iz MK Beštije, čini mi se, ali nismo razgovarali. Poslije podne povratak nazad u Mađarsku. Na izlazu iz Srbije gužva. Sreća da smo na motoru pa prolazak i nije dugo trajao.

   

   

   

   

   

   

   Obišli smo malo i Segedin. Lijepo uređeni srednjeeuropski grad. Šetnja i povratak u kamp jer se počelo spremati nevrijeme.  Sutra krećemo nazad i preko Virovitice vračamo su u Pulu.
   

   

   

   
Evidentirano

DaPola

 • Kawas... ...
 • ***
 • Offline Offline
 • Postova: 218
Odg: Rumunjska 2011
« Odgovori #9 : 11. Kolovoz, 2011. - 02:43 »

Dojmovi  su raznoliki. Vidjeli smo doista prekrasna mjesta i krajolike te donekle apsolvirali Rumunjsku. Prešli smo ukupno nešto preko 5300 km i doista se odmorili. Upoznali dosta zanimljivih ljudi iz raznih zemalja, vidjeli interesantnih vozila i putnika, probali raznih jela i pića. Uglavnom sve zbog čega se i ide na takva putovanja.
   

   Hrana je dosta slična našoj i osim famoznih „Mici“ koji sliče na naše ćevapčiće, ali su veći i imaju neki čudan ukus nije se problem prilagoditi.
   

   

   

   
Evidentirano
 Str: [1] 2 3   Gore
 

Stranica je generirana za 2.687 sekundi uz 27 upita.

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal