ako tko ima volje neka pokuša, nema kaj zaje...,
recept sam dobio od kolege (oriđiđi bosanac

) i svidio mi se jer ova baklava nije jbno preslatka
da
KLE,
ne znam kakvu tespiju imate i zato........
VELIKA BAKLAVA MALA BAKLAVA800 g. kora za baklavu 500 g. kora za baklavu
800 g. mljevenih oraha 400 g. mljevenih oraha
1 do 1,5 čaše jogurta šećera 0,5 do 1 čaše jogurta šećera
1 vanilin šećer 1 vanilin šećer
1 čaša tekućeg jogurta ½ čaše tekućeg jogurta
2 čaše jogurta ulja 1 čaša od jogurta ulja
1 prašak za pecivo 1 prašak za pecivo
1 litra vode 0,6 litara vode
800 g. šećera 500 g. šećera
1 vrećica vanilin šećera 1 vanilin šećer
NAČIN PRIPREME
Promješati orahe, jednu čašu šećera (1,5 za slađe) i vrećicu vanilin šećera.
Zatim posebno zamješati jednu čašu jogurta sa dvije čaše ulja i jednim praškom za pecivo.
Na dno tepsije složiti četiri kore a pritom svaku koru premazati sa pripremljenom mješavinom ulja i jogurta a zadnju namazati te posipati sa orasima.Dalje idu po dvije kore, jednu koru premazati na nju staviti drugu koru premazati te posipati orahe. Na kraju se također slože četiri kore (ovisno o debljini samih kora).Kada se sve složi, izrezati tijesto na romboide i staviti u dobro zagrijanu pećnicu 200 C na deset minuta zatim smanjiti na 120 C i tako peći sat vremena Kada smo stavili kolač u pećnicu odmah početi sa pripremom preljeva tako da oboje budu gotovi u isto vrijeme.
PRIPREMA PRELJEVA
U posudu naliti jednu litru vode te dodati 800 g. šećera i jedan vanilin šećer, dobro promješati i staviti da lagano se lagano ukuhava. Pred kraj kuhanja kada se postigla željena gustoća dodati par šnita limuna.
Kad je kolač pečen ODMAH se preljeva za ukuhanim šećerom te se prekrije i ostavi se hladiti.
NAPOMENA
U isto vrijeme staviti kolač u pećnicu i vodu sa šećerom kuhati tako da bi bili gotovi u isto vrijeme.