Maneštru se može raditi na desetke načina. Najzgodnije je koristiti aktualno dostupno svježe povrće, ali ni toga se ne treba držat kao pijan plota.
Evo verzije koju ja spremam i uvijek je fina.
Sastojci:
- jedna kapula (nasjeckati, ali ne treba bit na fino), a umjesto kapule se može koristiti i primjerice poriluk (kosi se onda sjecka samo na kolutiće)
- 3 mrkve (nasjeckati na kolutiće)
- 3 krumpira (oguliti i staviti na par komada)
- jedna šalica fažola vrste po izboru (ja kao mjeru koristim šalice od 2,5 dcl u kakvima se obično sprema kakao)
- dvije paprike (nasjeckat na komadiće)
- pola celera veličine jabuke (očisitit i nasjeći na par komada)
- konzerva kukuruza (ako nije konzerviran, još bolje)
- četvrtina šalice ječma
- 3-4 rajčice (oguliti i nasjeckati) - mogu proć i pelati (jedna konzerva)
- 5 češnja češnjaka (očisitit i nasjeckati na recimo trećine)
- komad finog mesa (2-3 sušene kobasice ili 30-ak dkg vratine ili par sušenih rebaraca ili kombinacija navedenog)
- malo maslinovog ulja (recimo pola dcl)
- začini po želji (ja koristim sol, papar, bosiljak, čili i jednu kocku za juhu)
Proces kuhanja:
- svo povrće (možda osim kukuruza; njega volim dodat na kraju da ostane hrskav) očišćeno i nasjeckano staviti u ekspres lonac, dodati meso, maslinovo ulje i začine te vode do graničnika. Kuhati 30 minuta nakon ča ekspres profunkcionira (stvori tlak i počne fijukati)
- ječam kuhati na vodi posebno u maloj padelici
- nakon 30 minuta, otvoriti ekpres lonac, dodati ječam (ne nužno i njegovu vodu), kukuruz (ako nije stavljen odmah)
- velikom žlicom pronaći krumpire i celer (teško ih je i razlikovati

i komad po komad gnječiti vilicom te vraćati u lonac
- dobro promiješati da se zgnječeni krumpir homogeno rasporedi u maneštri
- ostaviti 10-15 min da se sve skupa još malo dobije, i može se jesti
Dodatne napomene:
- maneštra (poput primjerice sarme) ima obilježje da je bolja drugi dan, a još bolja treći
- ne pretjerivati sa solju i paprom koje se stavlja u lonac prije kuhanja jer se to uvijek može dodati i kasnije, a ako se pretjera...