Kawasaki KLE svima
Dakle, život na brodu...šta reć osim da nije lako-para je lipa ali gledajmo to ovako: starija mala mi ima 3 god i u te 3 god ja sam bia doma možda 14 miseci. Međutim, situacija u državi nije laka i ja sam sritan da radim i da mogu svojima omogućit koliko toliko normalan život. Inače radim ka EEO-Electrical Engineer Officer. Radni dan započine u 8 ujutro i traje do 17h, ima pauza za ručak i dvi manje za marendu. Ukoliko je nešto bitno onda se radi i duže.
Kompanija za koju radim se zove Shell, na slici odispod možete vidit koji njen mission a koji vision

Shell se vodi za tim da je Safety First pa su s tim u skladu postavili i takozvanih 12 pravila poznatijih kao Life Saving Rules, ako se njih ne poštuje i neko te prijavi dobije otkaz roku odmah!!! Naravno ja slijedim ta pravila u potpunosti

. Isto tako svako dva tjedna se održaje Safety meeting na kojemu se dodjeluju priznanja ljudima koji najviše pridonose sigurnosti na radu, a onaj koji svojim zaslugama najviše to zasluži dobije najveće priznanje od svih tj on postaje Safeety čovik miseca i njegova slika ide na zidi u kompaniju.

Ako ste možda previše radili taj dan i previše se znojili jer u strojarnici usrid lita temp zna pokazat i do 50degC, šta reć osim da nije lako u tim uvjetima radit...e pa pa ako ste slučajno dehidrirali u WCu vam stoji ovaj podsjetnik tako da se napijete vode po potrebi

A da se određene ozljede na kompaniji ne ponavljale tj da možemo učit iz tuđih pogrešaka po brodu su zalipljeni posteri ka šta je ovaj. Ajmo to reć evo ovako, ako se ja ozljedim to se slika i slika ide u office i tada počinje investigation-kako, zašto, zbog čega, šta se moglo napravit da se to ne dogodi i zašto se to nije napravilo, da li je održan razgovor o poslu prije posla kako bi se utvrdile potencijalne opasnosti? Uglavnom nema kraja pitanjima....tako da je najbolje pazit šta se radi.

Inače moj brod ovako izgleda, prevozi ukapljeni plin ili ti LNG. Dug je 315m, košta je cca 250 miljuna $, ima otprilike 30 posade.

Sigurno se pitate koje su najčešće ozljede na brodu?!

Broj jedan su ozljede rukui to najčešće u kužini, a broj dva virovali ili ne su opasnost dok se spuštate po skalinama. Evo najnovije je da je čovik koji je iša nizbrdo uspia izbacit rame vanka pa je kompanija napravila istragu i došlo se do zaključka da se ljudi ne znaju spuštat po skalinama i poslala na sve brodove ove plakate koji su polipljeni po cilome brodu. Sad ti reci nisam zna kako se ide nizbrdo

Za ručak imate listu šta će se kuvat sljedeći dan i onda napišete u nju šta oćete, većinom je to Indijska spiza ali ja tražim uvik evropsku.

Frižider

Na brodu za rekreaciju imate na raspolaganju teretanu i košarku koja se igra nediljom, ali naravno prije igre obavezno rastezanje i zagrijavanje kako bi se ozljede svele na šta manji broj.

Moja radiona

Generalni diagram distribucije energije na brodu i kako izgleda ta soba iznutra. Inače energija se proizvodi iz 4 diesel generatora. Svaki od njih daje na svom izlazu 6.6kV i 3860kW snage. Svaki od njih troši cca jednu tonu nafte na uru, a jedan glavni motor 2 tone nafte na uru. Energija se dalje distribuira prema potrošačima preko razvodnih ploča i tranformatora, ima toga ka u priči, ovo na slici pomnožite još sa 1000 puta

.

Upozorenja prije ulaska u High Voltage room

Jedan od dva glavna motora i jedna od kartica koja upravlja radom motora

Sa ovih kompjutera kojih ima još dosta po brodu se svime upravlja, inače ovo je slika iz Engine Control Room

Posli 5 se idem u kabinu otuširat i u 6 na večeru. Posli toga lagano odmor ili teretana ako imam volje i navečer ako se uspijemo skupit bacimo na playstation

Inače na brodu je alkohol zabranjen, a kako govore iza nove godine i duvan... Kompanija misli na našu sigurnost i na zdravlje, blago nama

Kompresori klime

I za kraj moja malenkost

Kawasaki KLE svima a ne samo njima