Krenimo od gustoce ulja :
Ulje gustoce 7.5 jednog proizvodjaca i 7.5 drugog nije isto, SAE vrijednost ne odgovara viskozitetu.
Ja imam motorex ulje gradacije 7.5 koje je „GUŠĆE“ od originalnog kawasaki ulja gustoce „10“
http://www.peterverdone.com/wiki/images/a/a7/PVD-ISO-Viscosity-Data.gifGledajte vrijednost CST na temperaturi od 40 °C
Sad kad smo riješili ulje krenimo da pravu stvar. Malo sam detaljnije proucio neke članke u vezi amortizera i zakljucak je ovakav:
Jaca opruga i gušće ulje = SRANJE. Upravo to se dogažalo u mojem slučaju, stavio sam opruge 6,5 N (orig je ispod 4N) i ulje gustoce 15. I naravno preko svakog ostrog hupsera prednji kraj motora odleti.
Zamislite kotac kako ide preko nekog „ostrog“ hupsera neke amplitude, tj visine hubsera od npr 70 mm. Cilj ovjesa je da vozac a i motor ostanu „ na mjestu“ tj da se ne pomaknuti niti da odskoće, a niti da zaosicliraju (zaljujaju se). Odskakanje pri udarcu o rupu jedna je krajnost a ljuljanje druga je krajnost. Mi zelimo između.
I sada kad mi ubacimo tvrdju oprugu i stavimo gušće ulje, u trenutku udarca kotaca o hupser u tom trenutku veća je sila na motor zbog jace opruge a i zbog ulja koje teško prolazi kompresijske rupe. Tada motor odskoći.
Shodno tome, tvrdja opruga treba biti MANJA kompresija. Ali to NE MOŽEMO dobiti stavljanjem rjedjeg ulja. Ako stavimo rjedje ulje smanjit cemo i rebound tada moze doci do ljuljanja.(pre duge oscilacije).
U mojem slucaju kad sam vratio ulje originalne gustoce, to je drugi motor, više nema odskakanja.
Idealno bi bilo ovako, (ako iskljucimo emulator iz igre, mada ne treba ga iskljuciti iz igre on je mnogo bolje rješenje)
1) Podesiti sag
2) Povecati rebound dodavanjem nesto gusceg ulja
3) Smanjiti kompresiju prosirivanjem rupa a to tako da kompresije bude manja s tim guscim ulje u usporedbi s orig rjednim ulje i originalnim rupama
Ako uzmemo i zadnji amortizer u obzir, NIKAKO neka Štef ne stavlja gušće ulje, neka ostavi ulje iste gustoće ili malo rjeđe i neka pojaca rebound.
Ako je opruga 60% tvrdja koliko smanjiti kompresiju i koliko povecati rebound nemam pojma...
Ali mogu potvrditi što se prednjeg a i zadnjeg amortizera tice da gusce ulje = sranje. Ako nista drugo ako se dodaju jace opruge, i nek se dobro podesi sag a ulje nek ostane viskoznosti 35 (kao kawasaki original)