Dobro došli na KLE Croatia forum !!
Da ne filozofiram previse, svi znamo kako se podesava zategnutost lanca. Ali poroblem nastaje kad zategnem osovinu. Lanac se sam od sebe zategne. Od 1 do 2 cm koliko treba biti, nakon zatezanja matice lanac je na pola, ili mozda jedan cm.Skinuo sam kotac, sve provjerio, gledao u service manual da slucajno nesto ne stoji krivo. Ali sve je u redu. Ima li neko kakvu ideju zasto se to dogadja?I da. podesio sam lanac na nacin da sam ga otpustio previse, i nakon zatezanja je sad u mjeri.
Mozda sam trebao dat vise detalja. Motor je Vulcan s tri godine star i sa 3400km. Nasljednik en500. I naravno, garancija je istekla.A na zadnjoj vilici je naljepnica na kojoj je slika koja kaze da je slack izmedju 10 i 20mm.Lufta nema nigdje, sve sam dobro provjerio. Kad otpustiš kotač, šutneš gumu naprijed, mrvicu pritegneš osovinu pa natežeš.Ovo je dobra ideja Ali bojim se da ce se lanac opet prenategnut kad maticu zategnem do kraja.U stvari, meni je lanac sada dobar, ali nije mi jasno zasto se to dogadja. Jer koliko znam o motorima, to se nebi smjelo dogadjat.