Vjerujem da veeeeeelika većina vas pojma nema što su peksimeti

da budem iskren nisam ni ja sve donedavno.
Zamolio me frend da mu spojim bojler kod punice bla,bla,bla.......nakon kratkog posla žena donesla meze za razbit se

osim svakakve suhe mesine tu je bilo i neki jaaaako fini kruščići/uštipci koji pašu uz sve.
Onako uz razgovor ulovio sam da se zovu "peksimeti" i čak mi je gospođa u kratkim crtama rekla kako se rade i da su jako
popularni u Hercegovini, btw, žena je Hercegovka......
Kako sam danas popodne imao višak vremena, malo sam proguglao i krenuo ih raditi. Sve sastojke sam imao doma tako da sam
imao predosjećaj da nemogu fulati

Tu je recept pa tko ima volje

1 kg glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 vrećica suhog kvasca
2 jaja
1 dcl jogurta
sol
toplo mlijeko
U zdjelu dodati brašno, kvasac,prašak za pecivo i sol i "na suho" sve promješati.
Zatim napraviti udubinu u sredini i dodati dva jaja, jogurt i mješati dodavajući TOPLO mlijeko.
Kad se tijesto fino zamješalo, staviti ga u zdjelu, pokriti i ostaviti sat, sat i po da se digne.
Kad se diglo, ponovo se zamješa i razvalja na cca 5 milimetara debelo tijesto, te izreže u željene oblike
pokrije krpom, odgleda jednu epizodu "Fringe"-a i spremno je za prženje.
E to je malo zeznuto, ako je ulje prevruće lepinjice brzo izgore a ako je prehladno napiju se ulja

Nađite odgovarajuću temperaturu i pržite ih tako da stavite gornju stranu tijesta prema dnu lonca.
Ocijedite na papiru i.............to je to

(Powered by frubar.net)
ja sam se razbio sa ajvarom, kobasicom, kajmakom i sirom i Pšeničnim pivom
jedini je bed kaj sam pretjerao pa me sad jbe žgaravica