iliti po hrvatski "Lungic na lovacki"
Našao sam u škrinji dva lungića, frend mi je nekidan donio oriđiđi zagorske vrganje,
pa sam bio na velikoj muci što kuhati. Ubrzo mi je sinula ideja.......lungic a'la wild

S obzirom da je lungić jako mekano, nježno i delikatno meso, korjenasto povrce sam morao
malo predkuhati da mi se meso nebi raspalo dok se ono skuha.
Tako da sam korjen celera i mrkvu prvo malo prokuhao.
Evo što je sve potrebno za ovu papicu......

Lungić cca 1 kg
njoki
Par kapula
Nekoliko mrkvi
Korjen celera
peršin
vrganji (ili nekakve gljive)
pasirana rajcica
crno vino
borovnice
zacini (vegeta,biber,chili, itd)
Prvo dobro začiniti meso izrezano na deblje odreske. Ja sam ih začinio sa vegetom,malo vegete "divljač",
malo mljevene chili paprike,limun, malo senfa, i malo crnog vina.
Zatim sam predkuhao korjenasto povrce i mogao sam se baciti na posao.
Na vrućem ulju naglo ispržiti meso, ne dugo, i izvaditi van.
U to ulje dodati isjeckanu kapulu i popržiti. Ja na kapulu volim dodati malo friško mljevenog bibera.
Jer kad to pusti miris................

E, onda se u tu kapulu doda ono korjenasto povrće, izrezano kao te volja, oćeš kolutiće oćeš u komadu.
Kad to pusti sok, vrati se meso nazad u lonac i nakon kratkog vremena dodaju se vrganji.
Onda se neko vrijeme pirja "nasuho", pa se doda pasirane rajcice i crnog vina te podlije vodom. Ali ne previše tekucine
da nebi postalo vodenasto. Negdje na sredini kuhanja ja dodam borovnice.
Gdje ih nadjem ????
U onoj vrecici smrznutog voća gdje ima i borovnica i kupina i višanja i svakog vraga.
Tjeram klince da to jedu jer sam si umislio da je to zdravo.
Tako se to pirja, ako treba doda se još malo pasirane rajcice, vina po ukusu, posloli ako treba itd.
Ako nismo zadovoljni gustocom umaka sad možemo dio propasirati, a dio narezati na kolutice da bi dobili
onako kako treba biti.........gusti umak, a da se vidi povrce, mrkva, celer, borovnica........
Pred kraj kuhanja se doda nasjeckani peršin.
Skuhaju se njoki i to je to.

Meni uz ovo najbolje ide zelena salata i bevandica.
I obavezno poslije klope........drijemanje..........